2014. május 8., csütörtök

netnapló - huszonhatodik április

Ennek az áprilisnak is vége. Nyugodt szívvel leírhatom: meg- és túléltem életem huszonhatodik áprilisát. Gazdagabb lettem jónéhány (nemcsak szakmai) tapasztalattal és három literes söröskorsóval, ami egy magamfajta sörivó ember számára igazi kincsnek számít...

*  *  *

Április elején jelent meg az Együtt 2014/2. száma, amelyben helyet kapott többek között Kovács Vilmos Holnap is élünk című regényének befogadástörténetét áttekintő tanulmányom harmadik, befejező része (a teljes szöveg tehát: I. rész, II. rész, III. rész). Egyben ez az irodalomtörténeti jellegű tanulmány nyitja nemsokára megjelenő tanulmány-, esszé- és kritikagyűjteményemet. A szétszóródás árnyékában című kötet anyagát négy év (2010-2014) publikált és eddig még kéziratban lévő írásaiból állítottam össze.

* * *

6-án, vasárnap Beregszász volt a vendége a Miskolcon megrendezett Határtalan napok elnevezésű rendezvénysorozat irodalmi részének. Az előre meghirdetett program addig módosult, míg végül Debreceni Mihállyal beszélgettem egy jó kiadós másfél órát: szóba került az irodalom, a történelem, a kultúra, az oktatás, a politika és még sok minden más is. Zárásképp paródiákat olvastunk fel.

A Miskolci Nemzeti Színházban

* * *

Idén is költészetnapi interjút készített velem a Kárpáti Igaz Szó. Tóth Viktor egyik kétségtelenül provokatív kérdésére adott válaszomból egy termékeny és elgondolkodtató vita kerekedett a Facebookon. Érdemes elolvasni. Ehhez kapcsolódik, hogy a Daykában rendhagyó irodalomórán vettem részt, ahol a vers születéséről beszéltem a tanulóknak nagyon röviden.

* * *

A munkácsi zsidótemetőben
A holokauszt áldozataira emlékező konferencia- és előadássorozaton szólaltam fel A tűzre vetett Radnóti című blogbejegyzésemből született kiselőadásommal. Beregszászon, Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön és Péterfalván beszéltem a könyvégetésről, két alkalommal könyvtárban, aminek azért megvan a maga hangulata. A legutóbbi rendezvényről készült beszámoló a Kárpátinfó honlapján olvasható.


* * *

26-án ismét megtartottuk műhelybeszélgetésünket a fiatal irodalmárokkal. A téma ezúttal a következő volt: Végtermék-e a szöveg? Ez az alkalom annyiban volt mindenképp különleges, hogy sikerült végre nevet választani a csoportnak. Így lettünk KVIT (azaz Kovács Vilmos Irodalmi Társaság). Erről az eseményről itt lehet bővebben olvasni.