2013. november 16., szombat

A tűzre vetett Radnóti

Forrás: muemlekek.info
Olvasom a napisajtóban, hogy könyvégetést rendeztek Magyarországon, 2013-ban. Az internetre tegnap feltöltött (így bárki számára elérhető) beszámoló szerint ezek az emberek az erkölcsi fertő ellen léptek fel. 

A beszámolóban a Biblia egyes részeire hivatkoznak szemléletük alátámasztására. A könyvégetést pedig tabunak tartják, amit ideje megsérteni. 

A képek tanulsága szerint ezek a fiatalok büszkén állják körbe az égő halmot. Úgy érzik: jót cselekednek. Egyik-másik fényképről tisztán kivehető, hogy az erkölcsi megtisztulás címén egy FHM-szám mellett Radnóti Miklós Összes versei és versfordításai szintén a máglyára került.

Azt az ideológiát, amelyben a halkszavú, vallásos és az erőltetett menetben is haláláig embernek megmaradó Radnóti művei égnek el nemzetrombolás, pornográfia és bolsevizmus címén, nem akarom megismerni.

Fülemben csengenek a Töredék zseniális sorai: "Oly korban éltem én e földön, / mikor besúgni érdem volt s a gyilkos, / az áruló, a rabló volt a hős, - / s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest, / már azt is gyűlölték, akár a pestisest". Szégyen, hogy a 21. században még le kell írnom: nem szeretnék egy ilyen korban élni.

A magyar kultúrát féltő kisebbségi léthelyzetben élő magyarként, irodalmárként határozottan tiltakozom ez ellen a szégyenteljes, kultúraellenes, barbár tett ellen. Azt hiszem, ez az erkölcsi minimum.