2014. február 8., szombat

Tiéd a trauma, a hatalom és a dicsőség - Kelet-közép-európai találkozó és felolvasás

A napokban meghívást kaptam a FISZ-től az alábbi nemzetközi konferenciára:

Tiéd a trauma, a hatalom és a dicsőség - Kelet-közép-európai találkozó és felolvasás

(részlet a felhívásból)

„A személyesség, a sérelmek irodalmi feldolgozása önmagában kevés, nem csak magunkra kell gondolnunk.” - mondta Sinisa Tucic a nagy sikerű tavalyi találkozónkon, ahol kísérletet tettünk egy közös nyelv kialakítására a meghívott közép-kelet-európai vendégeinkkel az egyéni és kollektív traumák megközelítésének céljából.

A Fiatal Írók Szövetsége ennek szellemében idén is Valentin-napra időzíti kétnapos nemzetközi találkozóját, ezúttal hatalom és identitás viszonyát, a traumaemlékezet tér- és tájépítészeti konstrukcióit állítva a beszélgetések középpontjába. Fiatal szerb, bosnyák, román, horvát, cseh, lengyel, magyarországi és határon túli magyar írók, költők, gondolkodók osztják meg tapasztalataikat egymással és a közönséggel kisebbség és többség viszonyáról, a hatalmi és egyéni diskurzusok egymásnak feszüléséről. A beszélgetéseket a közösségi tér és a hatalom viszonyának tárgyi megjelenési formáiról szóló előadások nyitják meg. 

Időpont: 2014. február 14-15.
Helyszín: Fogas Ház (Budapest, Akácfa utca 51.)
A BELÉPÉS INGYENES!
A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítjuk meg.

Én a második szekcióban veszek részt:

2. szekció: A traumaemlékezet tájai

Természeti tájegységek a traumaemlékezetben – milyen nyelvi/képi/tárgyi jelölőkkel utal egy adott közösség a traumaemlékezet által érintett tájakra? Miként hatnak az egymás ellen feszülő traumaemlékezetek és diskurzusok tájépítészeti jelenségei, „zarándokhelyei”? Meddig lehet kommunikációs gesztusként érzelmezni egy adott emlékezésmomentum tárgyi modulálását, rongálását?

Mikola Gyöngyi, Csordás László, Berta Erzsébet

Moderátor: Korpa Tamás
 

A konferencia felhívása a Facebookon ezen a linken érhető el