2011. május 28., szombat

netnapló - ó, Lenin

Ez a hét sem telt el hiába. Sikerült befejeznem az Együtt javítását, eljutottam Gátra, ahol Kovács Vilmosra emlékeztünk és könyvbemutatót tartottunk. Aztán a péterfalvai képtárba is bepillanthattam. Hazafelé pedig megismerkedtem végre Nagy Zoltán Mihállyal. És ami a legfontosabb: lefényképeztek Leninnel. Kétféle Leninnel is. (Egyelőre még nem ihletett meg ez a várva várt találkozás, de sosem lehet tudni.)

Lenin nyakát vakarom
Lenin agyát eszem mexikói kalapban
Nem mellesleg gyűjtöm az anyagot nemsokára megtartandó előadásomhoz. Átírtam a szemlét, mégsem szerencsés a leltár-szerűség. Tarr Béla zseniális filmrendező. A Kárhozat óta nem tudok magamhoz térni. Nemsokára megnézem a Sátántangót is. Közel 450 perces a film...

2011. május 27., péntek

netnapló - részvét

Az előbb tudtam meg, hogy ma temették el. Elképesztő, mennyire lassan jut el hozzám egy ilyen hír. Pedig mindenképp elmentem volna a temetésre. 

Talán egy éve beszéltünk utoljára, bár a múltkor láttalak a buszon, de nem szólítottalak meg, mert feltételeztem, hogy sietsz, mint mindig. Egy év hosszú idő, lett volna mit mesélni. Gondolom, veled is történt egy s más. Azt hittem, azóta rendbe jött. Még én is imádkoztam érte, mikor a kórházban kezelték, pedig nem szoktam imádkozni. Azt mondtad akkor, ez így még értékesebb.

Bele se merek gondolni, milyen érzés, amikor ez a hiány tudatosul. Amikor az üresség, amit most még takar a fájdalom, teljesen letisztulva tör elő egy este, és akkor rádöbbensz arra: nincs többé.

Tudom, hogy nem olvasod a blogom, erre néhányszor utaltál már annak idején. Nem is annyira fontos. De azért szeretném, ha most egy kis erőt tudnék küldeni neked a cinikus, realista és érzelgésmentes énemből. Őszinte részvétem, Eda.

2011. május 22., vasárnap

netnapló - szemle

Félig már átnézve-kijavítva fekszik íróasztalomon az Együtt 2011/2. Ha az előző lapszám a szárnypróbálgató fiatalokat helyezte előtérbe, akkor most a tanulmányíróké a főszerep. Nem hallgathatom el azt sem, hogy Vári Fábián László kimondottan meglepett Arvo Valton-fordításaival, hiszen a két költő versnyelve, világszemlélete alapjaiban különbözik. Az új fordításoknak mindig szívből tudok örülni. 

Tegnap megírtam egy szemlét a Kulter számára. Úgy emlékszem, folyóiratot még nem szemléztem eddig (a blogomon annak idején írtam ugyan a Szkholionról néhány sort, amúgy semmi komoly). De nem olyan könnyű ez a műfaj, mint amilyennek első ránézésre tűnik, hiszen el kell döntenem, kit és miért emelek ki, másokat pedig esetleg meg sem említek. Ezúttal igyekeztem minden szerzőnek legalább a nevét kiírni (vállalva ezzel a leltár-ízt). Ha nem jó, gondolkodom még azon, hogyan tehessek élvezetesebbé egy effajta írást. A blogomra is ideje lenne bevezetni egy havonta frissülő szemle-rovatot. 

Nem mellesleg szépen gyűlnek a kulturális programok, melyeken ilyen-olyan tisztségben magam is szerepelni fogok. Jövő héten egy író-olvasó délutánon veszek részt, aztán június 9-én folyóirat-találkozó lesz az Európa-Magyar Házban (jön az Agria és a Partium). Aztán június 30. és július 4. között szintén ezen a helyen kerül megrendezésre az I. Nautilus Szabadegyetem, az Újnautilus és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet szervezésében. Ha nem változik a program, akkor első este Vári Fábián Lászlóval és Lengyel Jánossal beszélgetek. A harmadik napon egy hosszabb előadással leszek jelen, majd este ismét beszélgetés: Penckófer Jánossal és Fodor Gézával. Ahogy így elnézem, egy sokat ígérő, erős programot állítottak össze a szervezők. 

És persze nem feledkezem meg a felvételiről sem… Bár még mindig nem jött értesítés az időpontot illetően... Én mindenesetre türelmesen várok.