2018. október 14., vasárnap

Helikon 2018/19.

Az a megtiszteltetés ért, hogy Szilágyi Istvánról írt esszém helyet kaphatott a Helikon ünnepi számában, melyben a 80. életévét betöltő írót köszöntik barátai, tisztelői. Ebből következzék egy rövid részlet: 

"A nehézkes mondatoknak, a mindennapi kommunikációban ki-kicsorbuló nyelvi sémáknak, a közhelyek mögé tekintésnek és a részben ezekből felépített töredezett elbeszélésnek nagyon is funkciója van, a lényeget teszi láthatóvá: a megértésnek bizony megvannak a maga korlátai. 

De hát éppen ettől izgalmas a Szilágyi-univerzum, mert helye van benne a kísértésnek éppúgy, mint a kísérletnek, és tulajdonképpen az olvasó kitartásán, elmélyülésén, érzékenységén, önvizsgálatán múlik, mire helyezi végül a hangsúlyt."

Kísértés és kísérlet című esszém szövege hamarosan elérhetővé válik blogomon is.


Szilágyi István 80. - Helikon-estek

A Helikon-estek rendezvénysorozat következő kiadásán Szilágyi István 80. születésnapját ünneplik Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvénytermében (Főtér 23.) október 18-án, csütörtökön 18:00 órától, ahol bemutatják a Helikon legújabb lapszámát, amely az ünnepelt előtt tiszteleg.

Az eseményen részt vesz Szilágyi István író, a Helikon folyóirat alapító főszerkesztője, illetve Csordás László, Fekete Vince, László Noémi, Márkus Béla, Papp Attila Zsolt és Szakolczay Lajos. Az est házigazdái Karácsonyi Zsolt, a Helikon folyóirat jelenlegi főszerkesztője és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja.

Az esemény Facebook-oldala ide kattintva érhető el.