2012. július 4., szerda

netnapló - kánikula van

Itt ülök elfüggönyzött szobámban egy beüzemelt ventilátor társaságában. Nem lehet kibírni másképp ezt a kánikulát: napok óta  jócskán meghaladja a hőmérséklet a negyven fokot. Persze árnyékban. Az előbb átugrottam némi üdítőért a legközelebbi "butikba", és a napon azt hittem, hogy elájulok. Szóval nem érdemes kimenni. Vagy csak víz közelébe.

* * *
1.  Kiköltöztem a koliból.
2. Felvételiztem a koliba, felvettek újra.
3. Voltam az alkotótáborban, a képek a Facebookon.
4. Egy pillanatfelvétel innen, lezárt szemekkel gondolkodva a kérdésen:
5. Továbbá gondolkodom a friss recenzió szerkezetén, valamint a KULTOK-előadásom kibővítésén, sajnos szoros időhatár köt mindkét írásnál.
6. Szemtanúja voltam szombat éjszaka egy autós üldözésnek Eszeny határában. Igaz, én csak a jelzőfényeket láttam, meg néhány keresetlen mondatot hallottam. Ilyeneket: "Sztoj, bljáty szuka, jabanir rot!" (A fordítástól ezúttal eltekintenék.) Akkor még nem égett a raktér. (Kapcsolódó: Eszeny volt már "Miami Vice" is.)
7. Elfogadták a kisebbségbarát nyelvtörvényt az ukrán parlamentben. Mivel ez esetleg pozitívan érintené az itt élő nemzetiségeket (ki ne küzdött volna már a hivatalokban például a nyelvi nehézségekkel, fogyatékos nyelvtudásával, s ebből adódóan a rosszindulatú bürokratákkal), megindultak a nacionalista zavargások a fővárosban. (Az egész eseménysorról egy jó összefoglalás BDK-tól.) Mondjuk némileg ismerve a helyi ukrán nacionalisták agresszivitását, naivitás lett volna azt gondolni, hogy ez a nyelvtörvény békésen hatályba léphet. Verekedés a parlamentben, a mikrofon letörése, hm, hm, ímé az európai színvonal.