2012. június 16., szombat

irodalmi karaván

A június 21-23. között megrendezésre kerülő újabb irodalmi karavánon kétszer is moderálok. Aki teheti, jöjjön el valamelyik helyszínre. A hivatalos hírlevélből:

2012. június 22. (péntek)

II. helyszín. Beregszász, beregszászi járási központosított könyvtár.
10. 00 óra:
A) Író-olvasó találkozó az erdélyi alkotókkal:
KIRÁLY ZOLTÁN (Kolozsvár, 1977. május 3.), az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ügyvezető elnöke, költő.
KARÁCSONYI ZSOLT (Arad, 1977. április 27.), romániai magyar költő, műfordító, színház- és irodalomkritikus, a kolozsvári Helikon című irodalmi folyóirat főszerkesztő-helyettese.
Moderátor: Csordás László, az Együtt c. folyóirat olvasószerkesztője.
B) Vári Fábián László: az Együtt új számának, valamint a Vannak ringó bölcsők c. ballada- és népdalgyűjtemény bemutatója.
C) Az Együtt szerzői új írásaikból olvasnak fel (Bakos Kiss Károly, Lőrincz P. Gabriella és mások). (Háziasszony: Varga Éva igazgató, a KMKE elnöke).

III. helyszín: ungvári járási központosított könyvtár. Téglás.
14.00 óra: Találkozó az erdélyi (KIRÁLY ZOLTÁN, KARÁCSONYI ZSOLT) írókkal, költőkkel a kárpátaljai alkotók közreműködésével. Moderátor Csordás László. Közreműködik Marcsák Gergely költő, aki megzenésített verseket ad elő. Házigazda: Bodák Erzsébet igazgató.

2012. június 14., csütörtök

brigádnapló

"Lassan netnapló helyett brigádnaplót kell vezetnem, annyi munkám van a ház körül..." - írtam úgy hét órával ezelőtt a Twitterre telefonomról két malterkeverés között. Igen, ma tapasztaltam meg leginkább, mennyire előnyös az olyan maroktelefon, amiben beépített wifi van. Ma ugyanis, mikor a homok szitálása és a falra felhányandó habarcs keverése között volt 5-6 lopott percem, az Opera Mini alkalmazással tényleg pillanatok alatt eljutottam kedvenc oldalaimra (ezeket persze jó előre elmentettem), és ha nagyobb cikkeket nem is érkeztem elolvasni, de a legfrissebb hírekről nem maradtam le sem a közélet, sem az irodalom terén (nem hiába, hogy rohamosan terjed a mobilon való internetezés). A betűméretet is beállítottam, így már viszonylag kényelmes a böngészés. Egyedül az érintőképernyős billentyűzetet volt nehéz megszokni. Gyakran más betűhöz értem hozzá, ez állandóan bosszantott. Aki a mechanikushoz van szokva, annak kell egy kis idő, amíg átáll. De egyre inkább belejövök, és az SMS-en kívül csiripelni (tweetelni) is tudok már rajta. Meg jegyzetelni. Meg e-mailezni. Nem rossz dolgok ezek, főleg ha nincs kéznél PC, laptop, netbook vagy tablet...

2012. június 12., kedd

1mondat

Kitettem egy jópofa táblát szobám ajtajára:
IDEGENEKNEK BELÉPNI TILOS!
ettől függetlenül egyáltalán nem érzem magam xenofóbnak.

2012. június 11., hétfő

1mondat

Mikor másnak testi fájdalmat okozok akaratom ellenére, sokkal rosszabb érzés kerít hatalmába, mintha magamnak csináltam volna, vagy más tette volna velem.

2012. június 10., vasárnap

Szépirodalmi Figyelő 2012/2.

Az imént fedeztem fel a Facebookon, hogy már megjelent a Szépirodalmi Figyelő 2012/2. száma, melyben Balla D. Károly legújabb regényéről, a Tejmoziról írt recenzióm is olvasható. Eddig csak a folyóirat borítóját és tartalomjegyzékét láttam, de nagyon szeretném már kézbe venni a print változatot:


netnapló - villámlás

Múlt éjjel a villámlásra ébredtem. Egy pillanatra minden kifényesedett körülöttem a szobámban. Ledermedtem, annak ellenére, hogy pár percig még az álmossággal küzdöttem. Majd fogtam magam (és maroktelefonomat), kiültem a folyosón található egyik fotelbe, s amíg bámultam az ajtó üvegén olykor-olykor áttűnő pazar fényességet, arra gondoltam, írok egy sms-t most azonnal An-nek. Arról, milyen érzések törtek rám éppen, hogy végleg kiment az álom a szememből, hogy már javában csendesedik az eső, de én még mindig kint ülök a folyosón, vacogok, keresem a legrövidebb, legpontosabb szavakat, kifejezéseket, amikkel leírhatnám néhány karakterben ezt az állapotot. De ez még így is túl hosszú lett volna, nem akartam sokat tudatni hogylétem felől. Meg amúgy is: minek ez az egész? Néha sajnos rám törnek ilyesfajta gondok…

Mikor felkeltem, egy jó ideig még nem volt áram, így, mint a régi (de egyáltalán nem szép) időkben – hogy ne kelljen szobám korareggeli természetes félhomályában vaklálnom –, kiültem a kiskertbe, és a lókán, néhány körülöttem lehulló esőcsepp társaságában merültem bele az egyik irodalmi folyóirat régebbi, de általam eddig még nem olvasott számába…