2011. január 22., szombat

netnapló (január 19-22.)

2011. január 19.

Reggel megnyitottam a postafiókot. NyGÁ írt. Nem tetszenek neki a még decemberben beküldött verseim. Jól indult a nap. Lehet, hogy tényleg rosszak. Szigorúbban kellene szelektálnom. 

Délelőtt átnéztem az internetes orgánumokat: Irodalmi Jelen, Litera, Bárkaonline, prae.hu, kulter.hu. Elolvastam a Magyar Napló januári számából a verseket.

2011. január 20.

Megkaptam az Együtt nívódíját. Ez az első díjam. Örülök neki.

2011. január 21.

Himnuszmondó verseny Ungváron. Zsűrizés. Sajog a térdem. A fejem is fáj. Este Áfra János átküldte a vele készült interjú linkjét. A KULTer aktív szerzői közül az én nevemet sem hagyta ki. Egyre elismertebb a portál.

2011. január 22.

Egy fél délutánt töltöttünk el édesapámmal az új számítógépasztal összeszerelésével. A tesóm kapta. Épp Budapesten van. Nem tud róla. A blogomat pedig nem igen olvassa. Úgyhogy meglepetés lesz.

Később megjött a Kárpáti Igaz Szó legfrissebb száma. Olvasták a nevem a díjazottak között. Megkönnyeztek itthon. Nem sok hajszáluk hullt ki eddig a művészetekért. De ilyenkor büszkék rám.

2011. január 19., szerda

netnapló (január 17-18.)

Pörgős ez a hét. Hétfőn voltam Ungváron. Ismerőseim bevittek Csapra. Biztosan megsajnáltak, ahogy "búsan, egyedül" ballagtam a vonathoz. 

Csapon az állomáson egy érdekes párbeszédnek voltam véletlen fültanúja. Mindjárt le is jegyeztem magamnak. Két idősebb nő (mondhatjuk nyugodtan: néni) beszélgetett:

"- Te hova mégy?
- Magyarítani magam. Te nem fogsz menni?
- Minek? Én magyar vagyok így is, úgy is."

Ettől frappánsabban aligha lehetne megfogalmazni a kettős állampolgárság eléggé megosztott fogadtatását.

Az Ung könyvesboltban már el voltak készítve a folyóiratok. S mivel épp előtte ébredt fel bennem a nyelvészösztön, vettem magamnak egy Nyelvi fogalmak kisszótárát. Repetitio est mater studiorum. (Erről jut eszembe. Még évekkel ezelőtt valamelyik győri anyanyelvi táborban tartott előadást Szijjártó. Akkor is odamondtam egy latin aforizmát. Lupus in fabula. Erre ő felkiáltott: micsoda műveltség! Nem igazán kell műveltség ahhoz, hogy bemagolj néhány latin közmondást. Én például kémia helyett tanultam. De ez már egy másik történet. Majd egyszer talán elmesélem.)

Igényes könyv ez a kisszótár. Kedden Beregszász felé utazva átlapoztam. Olvasgattam. Persze olyan szerzőkkel, mint Kugler Nóra és Tolcsvai Nagy Gábor, nem kérdés a minőség.

Átnéztük a KMMI tehetséggondozói pályázatára érkezett anyagokat. Többször is megváltoztattuk a sorrendet. Rengeteget vitatkoztunk. De a végére szerintem méltányos eredmény született. Meglepetés volt számomra, hogy a grafika kategóriában kaptunk egy pályaművet, mely a Hajnali szonett című versem illusztrálásaként (vagy inkább inspirációjából) született.

Busszal jöttem haza. Hideg volt. Köd. Morcos voltam. Fáradt. De még elküldtem a helyezetteknek a meghívó ímélt a csütörtöki díjátadó ünnepségre. Aztán elaludtam.

2011. január 16., vasárnap

Nyelvhelyesség indamail módra

Régi postafiókomon, amit  egyébként eléggé ritkán látogatok, ez az üzenet fogadott:


Ilyenkor ébred fel bennem a nyelvészösztön. Nem tudom megérteni, miért kell terpeszkedő kifejezésekkel és nyelvsértő magyartalanságokkal találkoznom egy egyébként magyar szolgáltatónál?
"Pillanatnyilag karbantartást hajtunk végre, emiatt a levelezőrendszer nem elérhető. Kérünk látogass vissza később!"
Akinek a fentebbi idézet nem rontja a nyelvérzékét, azt csak sajnálni lehet. Arról már nem is beszélve, hogy a második mondat egyértelműen alárendelő összetett mondat, a "Kérünk" után nem ártott volna egy vesszőt tenni. De én az egészet átfogalmaznám, kb. így:
"Éppen karbantartást végzünk, levelezőrendszerünk így pillanatnyilag nem elérhető. Kérjük, látogass vissza később!"
Ugye, hogy kicsit szebben hangzik így? Az odatévedőnek sem kell mindjárt elmenekülnie a szolgáltatótól...

netnapló (január 11-16.)

Megint leszoktam a naplóírásról. Úgy látszik, amint visszatér az alkotókedvem, nem érdekel a napló. Közben mégis úgy döntöttem, beszámolok néhány dologról. Fogom a szuhárikit, leöblítem sörrel, és várom, hogy előtörjenek az emlékek. (Sajnos nincs itthon Madeleine-süti, amúgy meg a szuhárikiben ott a couleur locale. Ez sem mellékes!)

Lekéstem a vonatot. Voltam Beregszászott kiállításon. Kaptam az Együtt 2010/4. számából. (Honoráriumot még nem.) Borkóstoló. Sörözés. (A vodkázást nem tudom felvállalni.) Hazafelé találkoztam D-vel. Legalább két éve nem láttam. Felkavart. Aztán megint sörözés. Másnap megírtam a bevezetőt. A vázlatot is. Mindenkivel egyeztettem. Írtam két új verset. Gondolkodom egy esszén.

Elolvastam a legutolsó ÉS-számot, ami itthon volt. Holnap megyek a januári Magyar Naplóért és az újabb ÉS-számokért Ungvárra.

Belekezdtem Kabdebó Lóránt Szabó Lőrinc-monográfiájába. Olvasom még Thomas Mann Varázshegyét, Babits összegyűjtött esszéit, tanulmányait. Újabban Berniczky-novellákat szedek szét és rakok össze. Különben nagy Berniczky-fan vagyok. Vannak dedikált köteteim. (Ezúton is köszönöm az igazán eredeti dedikálásokat.) És mivel ez még mindig nem volt elég, átnéztem a Látó, a Helikon, a Székelyföld, a Korunk, a Hitel interneten fellelhető legutóbbi számait. Mostanában olvasom a Pál József főszerkesztésével készült Világirodalom (Akadémiai Kiadó, 2005) című kézikönyvet is. Kb. ezer oldal, szóval eltart egy darabig.

Több esemény most nem jut eszembe. Elropogtattam a szuhárikit...

Együtt-kollekció (retro edition)

IV. KAMK

Kiteszem ide is, mert már többen érdeklődtek, hogy mi? hol? merre? meddig?

2011. január 26., 16:00 óra. A IV. Kreatív alkotók, művészek klubja (KAMK) évnyitó összejövetele az ungvári Váralja múzeum-kávéházban. Vendégeink: Bakos Kiss Károly költő, kritikus, Lőrincz P. Gabriella költő és dr. Tóth Mihály jogtudós. Az Együtt legújabb számának bemutatója. Az irodalmi délután moderátorai:  Csordás László, Dupka György, Zubánics László. Forrás: KMMI Hírlevél, № III. évfolyam, 1. szám. 2011-01-04.