2010. január 19., kedd

Avatar - 2009 egyik legjobban várt filmje

Sikerült egy kis időt szakítanom erre a nagyon régen beharangozott hollywoodi szuperprodukcióra. Nem is csalódtam nagyot, rögtön az egyszermeglehetnézni-típusú filmek közé tettem gondolatban.
Az alapötlet kiváló, James Cameron egy modern mitológiát épített fel a filmben. Persze nem minden inspiráció nélkül. Az "avatar" fogalma a hinduizmusban jártasaknak bizonyára ismerősen cseng, mivel a Legfelsőbb Lény megtestesülését nevezik így. Maga a film viszonylag ötletes, talán csak az amerikai akciófilmekből megszokott "beszólásokat", "keménykedéseket", "lelkizéseket" mellőzhette volna kissé, mert így sokat ront a nagyszerű látvány varázsán . Arról nem is beszélve, hogy  semmitmondóvá teszi a film tartalmát.
Az igaz, hogy hihetetlen technikai barvúrokat figyelhetünk meg. A Na'vi törzs szinte életre kel;ezek a kis kék lények valóban mozognak, lélegzenek, élnek, a táj is bámulatos (majd leesett az állam).
A film hosszával viszont gondjaim voltak. A két és fél órát simán lerövidíthette volna a rendező két órára, úgy érzem, nincs kitöltve ez a hatalmas idő.
Akiket nem ejtenek rabul a technikai újítások, azok kicsit csalódnak a filmben. A jóhír az, hogy a felnőttfilmipar is szemett vetett az új eljárásokra, így nemsokára kedvenc erotikus filmjeinket 3D-ben élvezhetjük...
A film mondanivalójának sablonossága ellenére (a látványvilág miatt) 10 pontból 6,5-et megér.

Itt egy beharangozó (vagy trendibb szóval tréler):

szólj hozzá: Avatar - teaser trailer