2010. október 2., szombat

A második KAMK

A KMMI hírlevele (II. évfolyam, 21. szám. 2010-09-27) már tudósított a második Kreatív alkotók, művészek klubja (vagy más néven Együtt-fórum) kezdetének időpontjáról. De biztos, ami biztos, itt is közzé teszem az október 6-ra tervezett ungvári programot:
2010. október 6. Szerda. 14:00. A Kálvária-temetőben Szegelethy János hadnagy sírjánál és báró Bémer László püspök, felsőházi tag emléktáblájánál koszorúzás a MÉKK szervezésében.
2010. október 6.  Szerda. 15:00. MÉKK: Kreatív alkotók, művészek klubja. Ekkor köszöntjük a 60 éves Fodor Géza költőt, esszéírót, majd könyvkiállítást rendezünk az ünnepelt munkáiból. Moderátorok: Csordás László irodalmár, Dupka György kiadói szerkesztő. Ezen kívül Zubánics László történész ismerteti Bagu Balázs: Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Kárpátalján című monográfiáját, amely az Intermix Kiadó gondozásában jelent meg. Közreműködik Csákány Dóra kisgejőci népdalénekes.


Helyszín: Ungvár, Váralja múzeum-kávézó.

Frissítés (elkészült a hirdetmény is):
Hirdetmény
A MÉKK szervezésében indítottuk be idén szeptemberben a klasszikus irodalmi kávéházak hangulatát megidéző Kreatív alkotók, művészek klubját. Nem titkolt szándékunk volt ezzel a kezdeményezéssel a Kárpátalján élő alkotók sokszor nehezen hozzáférhető műveinek népszerűsítése, továbbá a kortárs kárpátaljai magyar irodalomban és más művészeti ágakban létrejövő valódi értékek bemutatása. Úgy gondoljuk, egy ilyen rendezvény hozzájárulhat a kisebbségi léttapasztalatok mélyebb feltárásához, a közösség nemzeti öntudatának épüléséhez, hiszen élő kulturális rendezvények nélkül kevesebb az esély az itteni magyarság megmaradására is.
Egy kis ízelítő az október 6-án megrendezésre kerülő II. KAMK programjából:

Zubánics László történész bemutatja Bagu Balázs Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Kárpátalján c. monográfiáját;
Dupka György, a MÉKK elnöke köszönti vendégünket, Fodor Géza költőt, esszéírót 60. születésnapja alkalmából, majd Csordás László irodalmár beszélget az ünnepelttel:
-         az összeállításában megjelent versantológiáról (Nézz töretlen homlokomra, 1994), mely az egykori Forrás Stúdió költőinek reprezentatív bemutatását és hagyományba emelését tűzte ki célul;
-         önálló köteteiről: Széltükör (1986); Erdőn, mezőn gyertyák (1992); Fenyvesek árnyékában (1997); Hamvazó Hold a jávoron (2006);
-         versvilágáról, recepciójának történetéről, helyéről az irodalmi kánonban;
-         kritikai magatartásáról és irodalomszemléletéről;
          Közreműködik: Csákány Dóra népdalénekes;

A rendezvény időpontja: 2010. október 6.
Kezdete: 15:00 (közép-európai idő szerint)
Helyszín: Ungvár, Váralja múzeum-kávézó
Olbracht u. 3. (tel. 3-61-64)

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!