2010. december 1., szerda

III. KAMK - adventi összejövetel

Tegnap megtartottuk a Kreatív alkotók, művészek klubjának harmadik összejövetelét, (most nagyon diplomatikusan fogok fogalmazni:) mérsékelt érdeklődés mellett. Féltem, hogy a diákok számára érdektelenné válik egy idő után a rendezvény. Azért mégiscsak szeretnék bízni abban, hogy a következő összejövetelen (feltehetően 2011. januárjában) már több diák képviselteti magát, mert ha még  ennél is kevesebben lesznek, akkor erősen el kell gondolkodnunk a KAMK értelmén.


Persze attól, hogy most a szokásosnál szellősebben ültünk, én még nem éreztem sokkal rosszabbnak a hangulatot. Igaz, becsúszott egy kis kellemetlenség a szervezésbe, hiszen Brenzovics Marianna már pénteken jelezte: mégsem tud eljönni (ígért egy sörözést vigasztalásul, majd meglátom, mi lesz belőle...). Helyette Marcsák Gergelyt vontam be a beszélgetésbe: diákként mondjon véleményt a Kilátásról. Gergő nagyon lelkiismeretesen felkészült (erős a gyanúm, hogy egyik irodalomvizsgájára sem készült még ilyen részletesen), s ami a legfontosabb, valóban el tudta magát határolni a regény kritikai fogadtatásától. Főleg saját véleményt mondott.



A délutánról dióhéjban: az adventi békés hangulatot ezúttal Csákány Marianna énekei hozták el a kávézóba. Mariannát eddig nem nagyon ismertem. Tehetséges.


 Dupka György tartott bevezetőt, ezen belül bemutatta az Együtt 2010/3. számát. Én magam ajánlottam néhány művet az új Együttből, de kitértem arra is, hogy minden igyekezetem ellenére maradtak hibák a folyóirat e számában. A tördelőszerkesztő szerencsére erre is gondolt: hagyott egy üres fehér lapot a szám végén, oda nyugodtan ki lehet írni a megjegyzéseket.


Később áttértünk a Kilátásra. Marcsák Gergellyel közösen mutattuk be a regényt (gyanítom, hogy Balla D. Károly neve már régóta nem keringett ennyit kárpátaljai rendezvényen, hiszen bőven idéztük őt bírálattal és egyetértéssel egyaránt).


Zubánics László részletes történelmi háttéranyaggal kiegészítve mutatta be Kiss Éva nemrég megjelent könyvét (Magyarország útja a parlamenti demokrácia felé. Társadalompolitikai átalakulás Magyarországon 1966-1990 között. - Intermix Kiadó, Ungvár-Budapest, 2010.). Illetve említést tett Nagy András visszaemlékezéseiről is (Nagy András. "... Dobszóra elsöpört a fúvós zivatar" a sztálini munkatáborokba. Emlékfoszlányok. - KMMI-Füzetek, 2010). És nem utolsósorban meglepő dolgokat mesélt Cséka Györgyék egykori kollégiumi szobájáról.


Kiss Éva professzor és Fodor Géza költő megosztotta gondolatait a hallgatósággal a bemutatott könyvekkel kapcsolatban.


Amondó vagyok, hogy ezúttal nézzünk meg egy kisebb videóösszeállítást a tegnapi KAMK-ról.

[Kisbetűs rész: sajnos a hang csúszik kissé, lehet, hogy valamilyen codec-hiba, rég nem foglalkozom filmek konvertálásával]




A III. KAMK-ról Marcsák Gergely is ír saját blogján, a Beregi Hírlapban pedig Szemere Judit szemléje olvasható az Együtt 2010/3. számáról.

Kapcsolódó bejegyzések:

II. KAMK-interjúk