2011. április 12., kedd

netnapló - a költészet napja

Szerettem volna egy jó netnaplót írni a költészet napja tiszteletére. De sehogy sem akart összejönni. Fáradtság, más elfoglaltság, de okolhatnám a vonat kerekeinek idegesítő zakatolását is akár.

Azt vettem észre magamon, hogy nem tudom összefoglalni mélyebbnél mélyebb gondolataimat. Csapongok összevissza. Erőltetni meg semmit se érdemes. Ennek ellenére mégis írnék egy rövid jegyzetet.

A költészetet már három napja elkezdtem ünnepelni (na jó, valójában egész évben ünneplem, de most különösen), ugyanis Balla D. Károly fészbúkon elküldött körlevelének hatására megszületett első haikum (amit a Balládiumban virtuálisan felolvastam). Íme:

Íródik a blog.
Egy monitor hosszasan
nézi a költőt.

Cím nélkül kellett beküldeni,  most már azért mégiscsak adok neki egyet: Blogirodalom. Jó, nem ez lesz életem főműve, nem kismesteri darab, de talán alkalmi versnek megteszi. Blogom oldalára-tetejére (vagy mittudomén) is kirakom később... Aztán, ha már így belejöttem a haiku-írásba, megpróbáltam egy szenrjút alkotni (ez egy tréfás japán alkalmi vers a haiku formájában írva), amit blogomon ezennel megosztanék a Kedves Olvasóval:
Magányos poéta

Hol jár a költő?
Ott jő! Két guminő van
a hóna alatt…

Ezt sem fogom sehová beküldeni, de azért egy próbát megért. A megírása közben jutott eszembe egyébként, hogy kritikáimban mindenkinek nagy bölcsen ajánlom a kísérletezést, erre én magam kísérletezem a legkevesebbet mostanában. Teljesen leszoktam például a zárt formákról, a rímről, az emelkedettségről. Pedig ezekkel jól el lehet szórakozni.

[Épp most zavartak meg. Fát kell vinni a kazánházba. Vegyes fűtés. Lassan itt a nyár és még mindig fűteni kell.

Közben visszaértem, de elfelejtettem, mit akartam írni az előbb. Ja, igen:]

A költészet napja. Mindenfelé felolvasások (még maratoni is!). Bemutatták a versmobot. Kirakom ide, érdemes megnézni.


versmob 0411 from versmob on Vimeo.

Szóval ünnepeltem. Nem csak a Balládiumban olvastam fel virtuálisan. Somban is. Utóbbi helyütt élőben. Néhány kép az eseményről:

Dióhéjban kb. ennyi.