2010. augusztus 30., hétfő

KULTer.hu

Hosszas technikai tökölés után végre beindult a kulter.hu-nak keresztelt új kulturportál. Azt kell mondjam, megérte a várakozást. A szerkesztők minden részletre ügyeltek. Gondosan kimunkált, szolíd dizájn vár az oldalon. A felület könnyen kezelhető, olvasóbarát.  Az írások igényesek, tematikailag változatosak (a klipelemzésektől a pc-s játékokon át a könyvkritikákig sok dolog megtalálható). A friss induláshoz képest elég  szép anyagmennyiség érhető már el. A szerzők és a szerkesztők fiatalok, ami már önmagában is biztosítja a kortárs művészeti jelenségek dinamikus bemutatását.

Ma egész délután az oldalt tanulmányoztam. Ha ajánlhatnék valamit is, akkor a következő cikkek  feltétlen elolvasására ösztönöznék mindenkit: Réti Zsófia Lady Gaga klipelemzése, Dabrowsky Ádám képregénykritikája, Pogrányi Péter Kukorelly új verseskötetéről írt gondolatai, Balajthy Ágnes bíráló megjegyzései Miklya Anna első regényére mindenképp megérdemlik a kiemelt figyelmet (A regény részletei is elérhetők az oldalon). De akinek ideje engedi, feltétlenül olvasson el mindent, mert megéri.

Mit is lehet ilyenkor mondani? Rengeteg szerzőt, mégtöbb olvasót, na meg hosszú működést kívánok a honlapnak.

A link: http://kulter.hu

Frissítés: közben megkaptam a kulter indulásáról szóló hivatalos körlevelet, amit alább közzé is teszek:



Elindult a Kulter.hu
kortárs kulturportál!

A www.kulter.hu címen 2010. augusztus 30-án egy új, kizárólag kortárs kulturális és művészeti jelenségekkel foglalkozó országos internetes portál indult. A weblap szerkesztőinek célja egyrészt a szélesebb olvasóréteget a populáris kultúra felől juttatni el a magas kultúrához, másrészt pedig a sajátos populáris tapasztalatokhoz értelmezési stratégiákat kínálni a tízen- és huszonéveseknek, és talán a legújabb szubkultúrákat kevésbé ismerő, de a fiatalok közösségi szokásait megérteni próbáló korosztálynak is.

A portál elsősorban ahhoz a generációhoz szól, amelynek tagjai érzik az igényt egy újszerű, nyitott, széles körben alkalmazható szemléletmód kialakítására. A Kulter.hu olyan kulturális fórum, ahol nyilvánvalóvá válhat, hogy nem szükséges választanunk a popkulturális jelenségek és magas művészetek között, mert párhuzamosan is elsajátíthatjuk a különböző tapasztalati közegekben fellépő jelenségek értelmezési aktusát.

Rovatok:
Kiemelt kategóriák: vizuális művészet, szépirodalom
popKult: szubkultúra, partykult, kocsmakritika, étteremkritika, zene, tánc, koncert, fesztivál, interjú, PC-játék
vizuálKult: film, színház, divat, kiállítás, képregény, klipelemzés, design, építészet, interjú
litKult: könyvkritika, szemle, tudósítás, műhely, kultpletyka, interjú, gyerekkönyv

Elérhetőségek:
alapító főszerkesztő: Áfra János - janosafra@gmail.com
alapító főszerkesztő-helyettes: Barna Péter - barnapeter19@hotmail.com

szerkesztők:
Dabrowsky Ádám - adam.dabro@gmail.com
Miklósvölgyi Zsolt - zsolt.miklosvolgyi@gmail.com
Herczeg Ákos - akosherczeg@gmail.com

designer, munkatárs:
Braun Barna - braunbarna@gmail.com

marketing:
Erdei Enikő - erdei.eniko@hotmail.com