2010. január 27., szerda

Tarasz Bulba (2009)


Egyre inkább meg vagyok győződve arról, hogy az oroszok megtanultak színvonalas, eredeti mozit készíteni. Már 2008-ban felfigyeltem az Admirális címűre, és most a 2009-es Tarasz Bulba nyerte el a tetszésemet. Azt hiszem, többször is érdemes megnézni...
Maga a film Gogol azonos című regényének egy modern adaptációja. Ilyenkor sohasem a regény és a film közötti különbségeket szoktam figyelni, sokkal inkább a filmben megmutatkozó eredetiséget és művészi szabadságot.

A filmbéli kozákok a klasszikus 19. századi kozákábrázolások alapján elevenednek meg.

A beszélt nyelv egy archaikus orosz, mely remek korfelidéző hatással van ránk (kíváncsi vagyok, majd a későbbi magyar szinkron mennyit őriz meg ebből). Leginkább az zavar, hogy a lengyel beszédre alámondják az orosz szinkront, így majdhogynem élvezhetetlenek ezek a jelenetek. Simán megoldhatták volna egy orosz nyelvű felirattal. Egyedül az kárpótol minket, hogy a lengyel nemes lánya szemetgyönyörködtető látvány, és lehetőségünk van néhány pillanatra ruha nélkül is megtekinteni bájait.

A történet több helyen hirtelen megtörik és nem értjük miért ott folytatódik, ahol (ez a hiba már az Admirálisban is jelentkezett). Viszont a romantikus-realista ábrázolásba belecsempésztek egy kis naturalizmust is (pl. amikor a kozákokat kínozzák, vagy magát Taraszt égetik máglyán), ez mindenképp sokat ad a filmélményhez.
Szerintem 7,5 pontot megérdemel a 10-ből (nem sok benne a sablonos rész, kis megszakadásokkal folyamatos a történet, érdekesek az értelmezések, még a szerelmi szál sem túlromantizált, kegyetlenül szépek a tájak stb.)
Itt egy trailer:


És itt a betétdala, címe:  Максим и Лигалайз - Небо засыпай