2010. január 19., kedd

Illegális könyvletöltés

"Millárdos károkat okoz az illegális könyvletöltés" - olvasom az sg.hu egyik cikkét, majd a szerző hozzáteszi, hogy "Az elektronikus könyvpiac vizsgálatára szakosodott Attributors által közzétett tanulmány" finoman szólva "becslésekre hivatkozik" és "viszonylag kevés konkrét adatot tartalmaz". Nos, az ilyen tanulmányokra mondják, hogy hasukra csapnak , majd azt írják a készítői, amit a könyvkiadók hallani akarnak.
Becsüljünk mi is egy kicsit: aki a klasszikus papíralapú könyveket részesíti előnyben, az nem szívesen olvas e-bookot. Aki pedig letölt egy illegális másolatot, az amúgy sem fizetne eredeti könyvért. De az is lehet, hogy csak bele akar olvasni, mert később szeretné megvenni a boltban.  Tehát az 1 e-book letöltése = 1 papíralapú könyv árával -típusú becslések, nem épp a valóságot tükrözik. Az ilyen statisztikákkal nagyon csínján kell bánni, mert azért nem olyan szörnyű a helyzet, mint ahogyan egyesek látni vélik...
Gondoljunk csak bele: maga az információs társadalom olyan alapműveltséget kíván meg az átlagembertől (is), hogy ha minden egyes letöltött adatért kifizetnénk a bolti árat, havonta több millió dolláros számlánk lenne, amit, ugyebár nem sokan engedhetnek meg maguknak (no, nem épp a válság miatt). Azért annyira ne szörnyülködjünk, ha ilyen híreket olvasunk, mert csak a profitorientált könyvkiadók szeretnének még több pénzt zsebre rakni.

2 megjegyzés:

Dzsó írta...

Az olvasók szűk táborára gondolva, az illegális könyvletöltés fogalma számomra kissé ironikusan hangzik. Gondolom várhatók majd ezek után az egyre terjedő kalózfénymásolatok.

Csordás László írta...

Azért annyira nem is szűk az a tábor... legalábbis reménykedem benne :D. Ha átveszik az e-book readerek a papíralapú könyvek felett a vezetést, akkor elképzelhető a warezkultúra (ha lehet kultúrának nevezni, miért ne?)valamilyen szintű (szerintem elenyésző) kihatása a könyvkiadásra. Addig az összes ilyen "tanulmány" csak marketingfogás, ill. önsajnáltatás. A kalózmásolat sem mai találmány, elég, ha Shakespeare-re és korára gondolunk... Már szinte tűkön ülve várom a megdöbbentő cikkeket az egyre tejedő kalózfénymásolatokról! :-)