2010. január 19., kedd

Illegális könyvletöltés

"Millárdos károkat okoz az illegális könyvletöltés" - olvasom az sg.hu egyik cikkét, majd a szerző hozzáteszi, hogy "Az elektronikus könyvpiac vizsgálatára szakosodott Attributors által közzétett tanulmány" finoman szólva "becslésekre hivatkozik" és "viszonylag kevés konkrét adatot tartalmaz". Nos, az ilyen tanulmányokra mondják, hogy hasukra csapnak , majd azt írják a készítői, amit a könyvkiadók hallani akarnak.
Becsüljünk mi is egy kicsit: aki a klasszikus papíralapú könyveket részesíti előnyben, az nem szívesen olvas e-bookot. Aki pedig letölt egy illegális másolatot, az amúgy sem fizetne eredeti könyvért. De az is lehet, hogy csak bele akar olvasni, mert később szeretné megvenni a boltban.  Tehát az 1 e-book letöltése = 1 papíralapú könyv árával -típusú becslések, nem épp a valóságot tükrözik. Az ilyen statisztikákkal nagyon csínján kell bánni, mert azért nem olyan szörnyű a helyzet, mint ahogyan egyesek látni vélik...
Gondoljunk csak bele: maga az információs társadalom olyan alapműveltséget kíván meg az átlagembertől (is), hogy ha minden egyes letöltött adatért kifizetnénk a bolti árat, havonta több millió dolláros számlánk lenne, amit, ugyebár nem sokan engedhetnek meg maguknak (no, nem épp a válság miatt). Azért annyira ne szörnyülködjünk, ha ilyen híreket olvasunk, mert csak a profitorientált könyvkiadók szeretnének még több pénzt zsebre rakni.