2023. február 2., csütörtök

Acta Academiae Beregsasiensis, Philologica - Évf. 1. szám 2 (2022)


A II. RF KMF Filológia Tanszéke által szerkesztett Acta Academiae Beregsasiensis, Philologica című tudományos folyóirat - melynek szerkesztőbizottságába én is bekerültem - 2022/2. számában  jelent meg Titok és idegenség csapdájában (Szilágyi István: Messze túl a láthatáron) című tanulmányom, ami eredetileg PhD disszertációm utolsó fejezete volt.

Részlet a magyar nyelvű absztraktból:

"Ez a tanulmány Szilágyi István legújabb regényének, a Messze túl a láthatáron címűnek a világát igyekszik feltárni. A regény központi alakja, Tompay Wajtha Mátyás II. Rákóczi Fe­renc bizalmasaként éli meg a kuruc szabadságharc bukását. Rákóczi felkérésére elkezdi írni emlékiratait, de sorsát egy tragédia árnyékolja be: feleségét elcsalták otthonról, az úton baleset érte, leszakadt a szán alatt a jég. Felesége elcsalásának és halálának titka egészen a regény végéig fogságban tartja Tompayt. A tragédia után pedig idegenné válik kör­nye­ze­tében, otthonában az első részben. A regény második része körülbelül harminc évvel ké­sőbb folytatja a történetet, amikor is Tompay már Tipród vármegye főbírájaként ítél az elé kerülő ügyekben. Életét titok és idegenség veszi körül, a párbeszédekben pedig feltárulnak a korát is megelőző elmélkedések."
Az említett tanulmány teljes terjedelmében elolvasható erre a linkre kattintva: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/article/view/23