2011. január 4., kedd

Ímélezés (Áfra Jánossal)

Áfra János barátom említette nem is olyan régen, hogy elkészült darabját a debreceni Z. A. P. Színpad nemsokára műsorra tűzi (az máig rejtély előttem, hogy van ennek az embernek ennyi energiája és ihlete). Elküldte a szöveget egy rövid véleményezésre. A következő ímélt írtam válaszként:

Szia Jani!

Most már teljesen tiszta fejjel el tudtam olvasni a darabot. Nos, amikor magamban olvastam, kissé erőltetettnek tűnt sok helyen a szöveg, aztán kipróbáltam hangosan is. Úgy viszont működött az egész. Több szereplővel pedig biztosra veszem, hogy még jobban fog működni.

Az indítás nagyon erős, és nem esel a hatásvadászok csapdájába (az abortusz-téma amúgy kiváló választás). Bár nem mindenhol tudtam elképzelni a jelenetet, de a végén megint nagyon erős, szuggesztív a szöveg (leginkább az utolsó jelenetben van a csúcson a darab). Színpadon ez bizonyára egészen másképp jön át a nézőnek, és amit nem biztos, hogy érdekes elolvasni, lehet, hogy sokkal érdekesebb egy szereplő szájából hallani.

A cím szerintem jó. Bár eljátszottam a gondolattal, ha kivennél belőle egy l-betűt (ÚtraValó), akkor mondjuk rájátszhatnál irodalmi szövegekre (pl. Az Út és Erény könyvére).

Egyelőre ennyit tudok írni, de az első előadást mindenképp jó lenne, ha rögzítenéd és feltennéd mondjuk youtube-ra, mert kíváncsi vagyok, hogyan kezd  el ez a darab élni.

Üdv, Laci

Amint rövid reflexiómból kiderül, a darab nem sikerült rosszul. Szövege még sajnos nem publikus, de a véleményem reklámnak mindenképp megteszi. Az ímélt tulajdonképpen azért adom most közre, mert a szakmai kritikán kívül néha írok baráti véleményezéseket is, és azt hiszem, ezek többsége szintén érdekes lehet az érdeklődő olvasók számára. Kicsit olyan, mint egy irodalmi levél. A digitális korban.

Mellesleg, aki még nem tudná, ki az az Áfra János, ajánlom átolvasásra JAK-os életrajzát (egy hasonló életrajzot én is szívesen mondanék sajátomnak!). Illetve beillesztem alább a Nekem is ezer arcom van című önálló tárlatáról készült összeállítást:



Annyit még elárulok, ha minden a tervek szerint alakul, az új Együtt-számban őt mutatjuk be róla írott esszém és néhány verse kíséretében.